De omgeving

Koningshof ligt aan de rand van voormalig arbeiderswijk Rozenprieel. Een buurt die haar naam te danken heeft aan de voormalige bestemming van de grond: vanaf het begin van de 17de eeuw tot 1875 werd het gebied gepacht door tuinders. Daarna werd het verkocht aan corporaties ten behoeve van woningbouw. Een groot deel van de wijk is inmiddels gerenoveerd. Het deel van de wijk waar ook Koningshof staat, wordt gekenmerkt door soortgelijke exclusieve woningbouw.

Koningshof ligt op een steenworp afstand van het centrum van Haarlem. De eeuwenoude straatjes met exclusieve boetiekjes en gezellige cafés zijn nog geen 150 meter van Koningshof verwijderd. Als gastronomische hoofdstad van Nederland doet Haarlem er alles aan om haar bewoners en bezoekers te verrassen. De Haarlemse horeca groeit in omvang en in diversiteit. Diverse restaurants aan de Turfmarkt, DeDakkas, het sterrenrestaurant Ratatouille Food & Wine en de terrassen aan het water zijn daar het levende bewijs van.

Haarlem heeft twee treinstations, die vanuit de buurt prima te bereiken zijn met zowel het openbaar vervoer als de fiets.

Hotspots

Haarlemmerhout

Koningshof ligt nagenoeg tegen de Haarlemmerhout, het oudste stadsbos van Nederland, aan. Dit bos bestaat uit drie deelgebieden: het bos, een stadpark en een natuurgebied. The place to be na een lange werkdag of voor een lange wandeling in het weekend.

De Haarlemmer hofjes

Haarlem telt zo’n twintig hofjes. Er is een speciale hofjeswandeling beschikbaar. Een toffe manier om de stad te leren kennen! Je vindt de wandeling op de website van de Haarlemse VVV.

Frans Halsmuseum

Het Frans Hals Museum en het nabijgelegen De Hallen Haarlem vormen sinds een aantal jaar samen het vernieuwde Frans Hals Museum. Op twee locaties dus. Geniet van de historische werken én eigentijdse installaties.

Stadsschouwburg

De stadsschouwburg van Haarlem, gevestigd aan het Wilsonplein in de binnenstad, opende in 2018 haar deuren en is tussen 2003 en 2008 volledig gerenoveerd en uitgebreid. Inmiddels heeft dit kloppend hart van Haarlem een oppervlakte van ruim zevenduizend vierkante meter en een waanzinnig programma.

Teylers Museum

Het oudste museum van Haarlem wordt ook wel het museum van de verwondering genoemd. Het Teylers Museum werd in 1778 opgericht als openbare gelegenheid voor kunst en wetenschap in de woning -nu het Fundatiehuis genoemd- van de naamgever Pieter Teyler. Een bezoekje meer dan waard!